Водещ производител на електрически корнизи от 2005

logo
  • 0878366634office@raexmotor.bg
  • София,бул. Витоша 150
  • Понеделник - петък: 10:30 - 18:00Събота - 10:30 - 14:30 Неделя: затворено

Кратка история на щоритеЧудили ли сте се някога кога са изобретени щорите за прозорци?

Щорите за прозорци се появяват за първи път през 1769 г. Англичанинът Едуард Беван патентова първите венециански щори.

Венецианските щори са изобретени, когато той открива, че може да пропуска светлина в стаите. И той ги манипулира да бъдат с произволен размер, като поставя дървени летви върху алуминиева рамка.

Джон Хемпсън от Ню Орлиънс направил корекции в това изобретение през 1841 г. Но за него било твърде късно, тъй като по това време тези корекции вече били патентовани!
 

Кога хората започват да използват венециански щори?

С годините венецианските щори, които познаваме днес, претърпяват подобрения.Векове наред щорите за прозорци са били част от домашния декор и служат за много практически цели. Освен това, те се използват и за подчертаване на цялостната визия на дома.
 

История на щорите за прозорци в Китай

През същия този период китайците започнали да покриват прозорците си с бамбукови стъбла. Тези бамбукови стъбла бяха вързани заедно, за да образуват завършено парче, което било достатъчно дълго, за да осигури:
- уединение
- сащита от стихиите
- контрол на светлината
 

Изобретяване на щори за прозорци в Рим

Древните гърци използвали мрамор с фиксирани летви, за да покрият прозорците си. С развитието на Римската империя нейните граждани също се нуждаели от начини да покрият прозорците си. Римляните са разработили щори за прозорци от платнени летви, които се припокриват една друга. Техните щори за прозорци са лесни за изработка и монтаж. По този начин осигурява уединение, изолация и филтриране на светлината, превърнали се в венециански щори.

След изобретяването на венецианските прозоречни щори тип джудже, те превзели останалата част от Европа като буря. През този период венецианските щори са монтирани в църквата Свети Петър в Рим. След това венецианските щори се превърнали в стандартна обработка на прозорците в целия европейски континент.
Изобретението на венецианските щори в Америка

Модернизацията на венецианските щори се провела в Америка. Всичко започнало, когато колонизаторите от Европа донесли със себе си венециански щори. След това американците подобрили тези прозорци, за да паснат на структурите, които са изградили. Освен това, за да се нагодят към различните климатични условия в Новия свят.
 

Някога чудили ли сте се кога щорите са станали популярни?

Е, оказва се, че през 1950 г. са изобретени вертикалните щори. След това те скоро заменили всеки друг тип покритие за прозорци. През 70-те години хората обичали да използват мини-щори. Тъй като тези щори имали много тесни ивици вместо хоризонтални ламели, както повечето други щори.

До 1980 г. виниловите мини-щори заменят алуминиевите с по-модерен вид. През този период вертикалните щори са избор номер едно за декорация на прозорци. Защото тогава имало конкуренция за винилови мини-щори. Индустриалната революция довела до масово производство и направила по-лесно  и по-евтино производството на щори за прозорци.

Въпреки това едва в началото на 40-те години на миналия век алуминиевите щори за прозорци започват да се произвеждат масово. По този начин станали една от най-популярните декорации за прозорци в Съединените щати.

Блог

Регистрирайте гаранционна карта

Номер на гаранционна карта: